Eén blik op de menukaart van Saray en is het duidelijk: de Turkse keuken is ontzettend uitgebreid. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van het Turkse rijk. Of liever gezegd: het Ottomaanse rijk. In de hoogtijdagen besloeg dat rijk bijna de hele Balkan, het Midden-Oosten en de kusten van Noord-Afrika. En al die streken hebben hun invloed gehad op de Turkse keuken.
Nieuwsgierig naar nieuwe smaken
Turkse volkeren zijn altijd gek van eten geweest. Al in de tiende eeuw hadden ze verrassend veel graangerechten op hun menu. Noedels, pannekoeken, broden: ze liepen al ver voorop. En daarbij waren ze ontzettend nieuwsgierig naar wat er verder te koop was. Door de centrale ligging van hun rijk kwamen er steeds meer smaken binnen. De Perzen, Irakezen, Arabieren, Kaukasiers en zelfs Chinezen verrijkten de keuken. Elk op hun eigen manier. Zo werd de Turkse keuken met de eeuwen steeds gevarieerder en verfijnder. Tot grote vreugde van de Turkse foodies natuurlijk!
Uniek verhaal per gerecht
Al die verafgelegen streken hadden andere weersomstandigheden en grondsoorten. En dus elk hun eigen specialiteiten. Zelfs in Turkije zelf zijn de lokale verschillen groot. Het is per slot van rekening een enorm land. Al die invloeden komen terug in Turkse gerechten, waar tegenwoordig wereldwijd van genoten wordt. Ook bij ons! Daarom gaan we in dit blog regelmatig het unieke verhaal van specialiteiten van onze kaart met u delen. Er valt nog zoveel te ontdekken!
Eén van de drie klassieke wereldkeukens
De Turkse keuken gaat dus veel verder dan alleen kebab en baklava. Veel mensen weten het niet, maar de Turkse keuken is werelds. Letterlijk. Want samen met de Franse en Chinese vormt het de drie klassieke wereldkeukens! Turks eten is voor ons (en voor miljoenen anderen) een way of life. Qua gerechten, maar ook omdat het van grote sociale waarde is. Daar zijn we ontzettend trots op. En we kunnen niet wachten u hiermee kennis te laten maken!